top of page

Microsoft Excel tips & tricks

Microsoft Excel wordt nog steeds veel gebruikt in organisaties. Finance professionals hebben daarom vaak te maken met informatie die naar Excel wordt geëxporteerd. Hieronder staan een aantal Excel tips & tricks opgenomen die het werken met Excel vereenvoudigd. De functies en mogelijkheden zijn zeker niet limitatief, maar dit zijn een aantal veelgebruikte functies.


X.ZOEKEN FUNCTIE (in plaats van verticaal zoeken) kan worden gebruikt om informatie op basis van een gemeenschappelijk kenmerk op te zoeken in andere tabellen. Gebruik de functie X.ZOEKEN als u gegevens wilt zoeken in een tabel of bereik per rij. Met X.ZOEKEN kunt u in een kolom zoeken naar een zoekterm en een resultaat uit dezelfde rij in een andere kolom retourneren, ongeacht aan welke kant de kolom met retourwaarden zich bevindt. Bekijk de video van Microsoft om meer te leren.


Filter om in tabellen te zoeken. Gebruik filters om sommige gegevens in een tabel tijdelijk te verbergen, zodat u zich kunt concentreren op de gegevens die u wilt zien. Bekijk de video van Microsoft om meer te leren.


Draaitabel als hulpmiddel om gegevens te berekenen, samen te vatten en te analyseren om vergelijkingen, patronen en trends in uw gegevens te zien. Draaitabellen werken een beetje anders, afhankelijk van het platform dat u gebruikt om Excel uit te voeren. Bekijk de video van Microsoft om meer te leren.


Titels blokkeren (kolommen/rijen of beide) ten behoeve van vergroten leesbaarheid. Als u een deel van een werkblad zichtbaar wilt houden terwijl u naar een ander gebied van het werkblad schuift, gaat u naar het tabblad Beeld waar u titels kunt blokkeren om specifieke rijen en kolommen te vergrendelen. U kunt ook vensters splitsen in afzonderlijke deelvensters van hetzelfde werkblad. Bekijk de video van Microsoft om meer te leren.


Tekst naar kolommen om cellen te splitsen om uitsluitend de relevante informatie te bewaren. U kunt de tekst in een of meer cellen nemen en deze in meerdere cellen splitsen met behulp van de wizard Tekst omzetten naar kolommen. Bekijk de video van Microsoft om meer te leren.


Plakken speciaal. U kunt specifieke celinhoud of kenmerken kopiëren en plakken (zoals formules, opmaak, opmerkingen en validatie). Als u standaard de pictogrammen CONTROL C en CONTROL V gebruikt, worden alle kenmerken gekopieerd. Als u een specifieke plakoptie wilt kiezen, kunt u een optie in het menu Plakken gebruiken of Plakken speciaal selecteren en een optie kiezen uit het vak Plakken speciaal. Kenmerken die u niet hebt geselecteerd, worden uitgesloten tijdens het plakken. Dit is handig bij het kopiëren van een werkblad met formules die naar waarden moeten. Daarnaast kan de functie Transponeren handig zijn, wanneer informatie op rijniveau naar kolomniveau moeten worden gekopieerd of andersom. Bekijk hier de toelichting van Microsoft om meer te leren.


Opmaak kopiëren/plakken. Gebruik Opmaak kopiëren/plakken om snel dezelfde opmaak, zoals kleur, tekenstijl en tekengrootte of randstijl, toe te passen op meerdere stukken tekst of afbeeldingen. Met opmaak kopiëren/plakken kunt u alle opmaak van het ene object kopiëren en toepassen op een ander object. U kunt dit zien als kopiëren en plakken voor opmaak. Bekijk hier de toelichting van Microsoft om meer te leren.


Cellen opmaken (getallen met scheidingsteken voor duizendtallen (.) gebruiken); vaak met 0 decimalen ten behoeve van vergroten leesbaarheid. Voornamelijk prettig in het gebruik bij opmaken financiële rapportages. Bekijk hier de toelichting van Microsoft om meer te leren.


Bewerkingen rechtstreeks in cellen toestaan (vinkje uitzetten) om direct naar celreferenties te navigeren. Deze functie kunt u in- en uitschakelen via Geavanceerde opties.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page